viernes, 3 de julio de 2015

cultura de barri

Ahir vam començar les activitats de cultura de barri  amb "Europa, Cabaret del desencanto", un espectacle d´Escena Erasmus organitzat per la Universitat de Valencia. Genials les 9 actrius (una d´elles ontinyentina, Virginia Ballester) i els 2 actors , la major part d´ells estudiants Erasmus de la Universitat. Un primer gag sobre el que implica o no votar en les eleccions europees, altre sobre una entrevista per un lloc de feina, altre sobre unes joves que volen lligar amb uns xics, altre sobre un gag de periodistes, actuen, ballen, canten.. Molt complet. I ´per davant ara un estiu musical de no parar amb concerts organitzats per l´Agrupació Artística Musical d´Ontinyent, per l´associació Tot per la Música de Ad Libitum, per la Societat Unió Artística Musical d’Ontinyent , per l’Associació Musical Vila d’Ontinyent i per "El Raval", complementant-los el dissabte 11 amb els tallers i l´espectacle de teatre de carrer ..Qué farem? i diumenge 19 amb el karaoke de la Voz. Un seguit d´activitats, més de 25, que aprofiten tos esl espais escènics de la ciutat. Ara ...que la gent s´anime a eixir al carrer per a gaudir-los!

miércoles, 1 de julio de 2015

L´Àguila i la Tartuga

Els Gegant i Cabets = il.lusió, festa, tradició i patrimoni
Ahir amb Jorge i el president de l´associació de Gegants i Cabets, Xavi Llopis, vam fer l´anunci de la creació de dos noves figures "de bestiari" La Tartuga i l’Àguila, figures processionals del Corpus d’Ontinyent al segle XVI, i que tornaran a desfilar a la ciutat 400 anys després. Així serà després que L’Ajuntament d’Ontinyent i l’Associació de Gegants i Cabets hagen estat treballant en la recuperació d’estes històriques figures, habituals al Corpus de València, que seran presentades coincidint amb la festivitat del 9 d’octubre (l’Àguila) i el 7 de desembre, vespra de la Purísima (la Tartuga). 
La Tartuga, coneguda també com Tarasca o Cucafera, representa el mal, fent referència a una figura monstruosa que, segons la tradició, va ser dominada per Santa Marta, en una clara al·legoria del triomf del bé. L’Àguila, present al Corpus de València i de Morella,  des del punt de vista civil representa a la pròpia ciutat, i és  personatge encarregat de saludar a les autoritats o de rebre amb el seu ball invitats solemnes.
L´arxiver municipal Vicent Terol ha encontrat una documentació comptable i ben conservada que es remunta a principis del segle XVI, que demostra la importància que havia adquirit la festa del Corpus a la nostra ciutat. En l´any 1577 ha encontrat un apunt contable que indicava el pagament de 92 sous a Joan Miralles per dos dotzenes de pells daurades que faltaven per a fer l´àguila  per a la festa del corpus. L´escasa qualitat d´esta primera figura explica que l´any sigüent fora substituida per altra que es va encarregar a l´escultor valencià Luís Monyós, que també va esculpir l´altra figura que ara recuperarem, la tartuga o tarasca en 1580. Eixe mateix any va fer diverses reparacions a un cap de cervo i de lleó. Són les primeres dades documental sobre l´existència dels Cabets...