domingo, 24 de abril de 2016

les Mamàs Belgues

El passat 23 d´abril, que millor dia!, Joan Josep Torró i Sven Tuytens van presentar el documental "les Mamàs Belgues" al Teatre Echegaray. Un documental excepcional, sobre les vivències d’un grup d’infermeres belgues que prestaren servei a l’Hospital Militar Internacional d’Ontinyent durant la Guerra Civil L´expectació ha estat molt gran i de fet s´han hagut de fer dos sessions i en la presentació va estar el Delegat del Govern de Flandes a Espanya, André Hebbelink , el director de l’Institut d’Història Social de Gante, Geert Van Goethem, i per suposat els autors del treball en que es basa el documental, Joan i Sven. El sanatori, que ocupà l’actual convent de la comunitat franciscana, funcionà durant 1937-1939 i comptà amb més d’un miler de llits. El documental compta les vivències d’este grup de dones valentes i compromes que ho deixaren tot als seus països per anar a milers de quilòmetres a cuidar als soldats que combatien el feixisme a Espanya. La projecció s’emmarca en les activitats de la I Setmana de la Memòria Democràtica organitzada per l’Ajuntament d’Ontinyent, que ha inclós també l’obertura del recuperat refugi antiaeri del Regall i una visita guiada des de l’aula-museu de la II República, tot per no deixar caure en l’oblit als qui van perdre la vida, van patir presó o van estar discriminats per defensar la solidaritat, la democràcia i la lliure expressió. Valors que ens uneixen i defineixen com a societat, i a partir dels quals hem de construir nous espais de convivència. Com deia el periodista belga, director del documental, “estes dones no volien quedar-se de braços plegats davant el sofriment que vivia el poble espanyol. Els seus marits o nuvis lluitaven en les brigades internacionals. Elles també volien participar en la lluita antifeixista a Espanya i l'hospital els va oferir la possibilitat de ser útils. Eren molt conscients que la Guerra Civil Espanyola era el preludi del que Hitler i Mussolini tenien preparat per a la resta d'Europa. Quan la Guerra Civil va acabar, van continuar lluitant en la resistència armada però desgraciadament diverses d'elles van acabar en els camps de concentració” La primera versió que es va fer del documental ja era bona, però la segon que s´ha fet amb ajuda de la Diputació ha quedat genial. Este ha estat el punt de partida d´un documental que de ben segur tindrà un llarg recorregut i ens depararà grans alegries. Endavant!

1 comentario:

Joan J. Torró Martínez dijo...

Gràcies Àlex pel teu comentari i recolzament en la nostra tasca. Encara hi ha molt per a treballar. El recorregut és llarg i difícil. Estic convençut que tindrem el final merescut. Són molts entrebancs, són moltes dificultats però paga la pena que pugam recuperar la memòria i compartir la història entre els veïns i veïnes d'Ontinyent i la comarca. Amb aquest documental crec que estem donant una visió d'una ciutat inquieta i que es mereix desenvolupar totes les accions que calguen per recuperar la memòria històrica. Som una ciutat que des de la institució més propera al ciutadà, l'ajuntament, s'ha creat una comissió per a la Memòria democràtica, hem tingut la capacitat de tirar endavant amb aquest projecte i una comissió on estan tots els partits polítics de la corporació municipal. Això és una fita molt important.
Esperem superar els entrebancs que dificulten la pervivència d'este documental, però la mateixa força, il·lusió, esperança i energia que ha estat creat serà la que farà reviscolar este projecte en els seus moments més difícils. El camí s'ha encetat, esperem que siga llarg i venturós.