martes, 26 de julio de 2016

Any Gomis



Enguany estem commemorant el 225 aniversari del naixement a Ontinyent del seu músic més internacional que ha tingut , Josep Melcior Gomis, una oportunitat única per recuperar la seua memòria, per posar-la de nou en valor i, sobretot, per donar-la a conèixer a tota la població, des dels xiquets fins els majors.
El músic Josep Melcior Gomis va nàixer a Ontinyent el 6 de gener de 1791 i està reconegut com un dels principals exponents de la música romàntica europea. Sens dubte la seua transcendència popular està identificada per ser autor de l’anomenat Himne de Riego, que va estar declarat l’any 1822 primer himne d’Espanya pel monarca Ferran VII. Posteriorment la peça musical va ser proscrita, com el seu autor que va tindre d’exiliar-se a França per salvar la vida. Durant la II República, entre 1931 i 1939, l’Himne de Riego va estar recuperat com a senya d’identitat espanyola del règim democràtic. Però la transcendència de Gomis va més enllà de l’autoria de l’Himne de Riego. La seua vida està marcada per la seua ideologia liberal. Defensor de la Constitució de 1812, la primera carta magna que van tindre els espanyols, va fugir l’any 1823 per no tornar mai més. La seua vida i la seua obra musical es van desenvolupar tant a París com a Londres. Protagonista d’una vida romàntica i extremada va patir la fam i la misèria dels refugiats, i a poc a poc va poder anar obrint-se pas amb les seues creacions musicals. Amic i coetani de grans figures de la música com Rossini, Berlioz o Liszt, la gran ambició de Gomis sempre va ser arribar a triomfar en l’Òpera. ‘Aben-Humeya’, ‘Le Diable a Seville’ i ‘Le Revennant’ són les obres que més èxit aconsegueixen. Algunes d’elles arriben a representar-se a diversos teatres de tot el món. El mateix govern francés el va distingir amb la Legió d’Honor, el màxim reconeixement per la seua tasca artística. Paral·lelament Gomis va ser l’autor d’un Mètode de Solfeig per tal d’iniciar en l’aprenentatge musical que va suposar tota una revolució pedagògica al seu moment ja que proposava l’ensenyament del cant i del solfeig amb una perspectiva innovadora. El músic va morir al mes de juliol de 1836 i la seua tomba es troba al cementiri de Montmartre, a París.

Per a conmemorar esta efemèride , es van dur a terme 3 conferències; la primera el 09 de març impartida per Miquel Àngel Múrcia “La identitat creativa de Gomis” dins de la programació de la setmana cultural del Conservatori Professional. La segona el 14 d’abril, el cronista oficial de la ciutat, Alfred Bernabéu, "l’Ontinyent de l’època de Gomis” i el 28 del mateix mes, el filòleg Manuel Requena va parlar al voltant de la tradició musical ontinyentina de la qual és hereu Gomis.

La Filharmònica de la UV es va sumar a “l’Any Gomis” al seu concert de primavera en l’Echegaray oferint l’obertura de l’òpera “Le Diable a Seville. I el passat dimecres 15 de juny el Conservatori Profesional d’Ontinyent va dedicar un concert dins “L’Any Gomis” on 140 alumnes van repassar els diferents estils i etapes del músic. En primer lloc abordant “el Gomis Militar” amb la interpretació de la “Canción patriótica compuesta en celebridad de la marcha de los Diputados a las Cortes” per a un conjunt de vent. Posteriorment amb el “El Gomis de Saló” amb l’obra “Un navío, dos navios” per a soprano i guitarra; “El curro marinero” per a soprano, viola, guitarra i percussió; i “Bolero y Triana” per a soprano i piano. Després “El Gomis Liberal”, amb l’obra “Le Careme” amb veus, contrabaix, piano, saxo, vibràfon i bateria; i finalment “El Gomis Operístic” amb l’obertura i el final de “Le Revenant” per a banda; el duo de soprano i baríton amb acompanyament d’orquestra “Denise et Brulot” ; i diversos cors de les obres “Le Revenant” i “Le Diable à Seville” amb l’orquestra i el cor d’alumnes i professors del Conservatori. Per cert, el Conservatori Professional de Música d’Ontinyent de la ciutat passarà a denominar-se “Josep Melcior Gomis” segons es va aprobar a l´ultim ple municipal.
El Divendres 27 i dissabte 28 d´octubre la Banda Simfònica Caixa Ontinyent dedicarà el quart programa de la seua temporada baix la batuta del seu director titular Saül Gómez, a l´homenatge a Josep Melcior Gomis. Un concert que, a més, comptarà amb solistes del Cor Nacional d'Espanya. El repertori farà un repàs per les obres que reflexen el seu pas per les diferents ciutats on va viure.

També podem encara gaudir fins a final d´agost l´exposició “Les ciutats del músic” en la Casa de la Cultura (Palau dels Barons de Santa Bàrbara) que recull tot tipus d’elements vinculats al pas de l’autor per l’Ontinyent, València, Madrid, París i Londres del SXIX . L’exposició, mostra llenços, maquetes, litografies, ceràmiques, instruments musicals de l’època i documents originals vinculats a Gomis, com ara cartes manuscrites i partitures del músic, documentació vinculada a la seua persona, una rèplica del campanar de Santa Maria de l’època de Gomis o el bust del músic recentment realitzat per l’EPA Sant Carles. I finalment estan fent-se unes rutes teatralitzades . Vam tindre la primera este dissabte pel carrer Major amb molt bona afluencia de públic; al voltant de 150 persones. Vos deixe un vídeo resum..


martes, 19 de julio de 2016

afortunat

 
La veritat que tenia un poc abandonat el blog però no vull deixar d´escriure per a poder conservar la multitud de vivències que estic experimentant. Em sent realment afortunat de poder estar visquent esta etapa al front de la regidoria de cultura. Un privilegiat.
Ara que ja ha passat més d´un any al front d´esta apassionant àrea em done compte de moltes coses; que hi han persones meravelloses al front de les associacions culturals i que utilitzen el seu temps per fomentar la cultura a la ciutat, que Ontinyent està molt viu, que es molt difícil no fer coincidir activitats perquè afortunadament hi han molt més esdeveniments que dies per a celebrar-los, que estic en un equip de gent increïble , regidors treballadors i solidaris i que estic aprenent molt de tots i cadascun d´ells. I si a més a més coincidix que visquem un fet històric com el fet que el nostre alcalde siga al mateix temps president de la Diputació...doncs millor que millor. Això si , no tot és de color rosa, també hi han moments més exigents, on tot no sempre ix de la manera que ens agradaria, o també perquè el temps personal que li dediquem suposa un temps que deixes d´estar en la parella, família o amics. Però al final, jo crec que compensa, i molt.
Així que continuarem apostant per aconseguir un Ontinyent més viu, més cultural, més gran! Des de l´última entrada en el blog, han passat per l´Echegaray Marta Belenguer , Rosa Manteiga, Carolina Solas, Maria Vazquez i Jorge Muñoz en “Femenino Singular”, l´espectacle d´ABBA, el de Toy Story, Eugeni Alemany, Raimon, Pep Botifarra, Raül Cano amb el seu “Action Man” … i hem arrancat un nou programa de cultura de barri amb molt bona resposta de gent. LA XXIV Trobada de Cors va quedar "cine" en front de la porta de l´antic ajuntament, el “Tartuf” es va representar al Palau de la Vila , un nou espai escènic que hem descobert, i els concerts de l´Agrupació Musical d´Ontinyent (celebrant el seu 20 aniversari) estan resultant ser un èxit, tant el primer en el Mirador de Sant Rafael, d “El Regall”, com el de la Valencia Brass Band al Barranquet com, sobretot, el del divendres passat amb “Eterno Mecano” d Infinity; més de 800 persones al Sant Domingo.

Continuem..