miércoles, 1 de julio de 2015

L´Àguila i la Tartuga

Els Gegant i Cabets = il.lusió, festa, tradició i patrimoni
Ahir amb Jorge i el president de l´associació de Gegants i Cabets, Xavi Llopis, vam fer l´anunci de la creació de dos noves figures "de bestiari" La Tartuga i l’Àguila, figures processionals del Corpus d’Ontinyent al segle XVI, i que tornaran a desfilar a la ciutat 400 anys després. Així serà després que L’Ajuntament d’Ontinyent i l’Associació de Gegants i Cabets hagen estat treballant en la recuperació d’estes històriques figures, habituals al Corpus de València, que seran presentades coincidint amb la festivitat del 9 d’octubre (l’Àguila) i el 7 de desembre, vespra de la Purísima (la Tartuga). 
La Tartuga, coneguda també com Tarasca o Cucafera, representa el mal, fent referència a una figura monstruosa que, segons la tradició, va ser dominada per Santa Marta, en una clara al·legoria del triomf del bé. L’Àguila, present al Corpus de València i de Morella,  des del punt de vista civil representa a la pròpia ciutat, i és  personatge encarregat de saludar a les autoritats o de rebre amb el seu ball invitats solemnes.
L´arxiver municipal Vicent Terol ha encontrat una documentació comptable i ben conservada que es remunta a principis del segle XVI, que demostra la importància que havia adquirit la festa del Corpus a la nostra ciutat. En l´any 1577 ha encontrat un apunt contable que indicava el pagament de 92 sous a Joan Miralles per dos dotzenes de pells daurades que faltaven per a fer l´àguila  per a la festa del corpus. L´escasa qualitat d´esta primera figura explica que l´any sigüent fora substituida per altra que es va encarregar a l´escultor valencià Luís Monyós, que també va esculpir l´altra figura que ara recuperarem, la tartuga o tarasca en 1580. Eixe mateix any va fer diverses reparacions a un cap de cervo i de lleó. Són les primeres dades documental sobre l´existència dels Cabets...

No hay comentarios: