Si un insecte es posa en un bou, este l'espanta immediatament demostrant així l'extremada sensibilitat de la seua pell. D'altra banda, si un ser no patix, de res servix "castigar-lo". El patiment és un mitjà de coacció ben conegut. Sense dolor, la tortura no té efectes. Si el bou no patix, sobren totes les tortures a què el sotmeten:
La pica o pulla acaba en una punta d'acer d'uns 14 cm de llarg que ha de penetrar només 3 centímetres a l'altura de la creu. En la pràctica, els picadors augmenten la penetració que pot arribar fins a 9 cm, arribant a perforar el pulmó, la qual cosa provoca una hemorràgia que limita la capacitat del bou.
Les banderilles són bastons de 7 a 8 cm amb una llengüeta de ferro en un cap de 6 cm a 8 cm que els banderillers claven, en nombre de 4 a 6, en el bescoll del bou, prop o dins de les ferides de la pulla. Estes banderilles tenen la facultat d'actuar com a palanca a cada moviment del bou esgarrant tots els músculs del coll. Quan un torero se "acosta" no és per amor a l'art -constituïx inclús un error- sinó que pretén enganxar les banderilles per a accentuar l'efecte palanca i augmentar l'hemorràgia iniciada pel picador. Els passes de crossa tenen com a única finalitat marejar i esgotar al bou fins que abaixe el cap prou per a poder matar-lo. Es mata el bou clavant-li una espasa entre les vertebres del coll per a arribar al cor i fulminar-lo. Açò no ocorre pràcticament mai. El bou malferit en un pulmó, una artèria o el cor, agonitza gemegant llastimosament i vomitant sang. Ha de ser rematat amb la punta, un punyal curt destinat a seccionar la medul·la espinal, el quin, suposadament, acaba amb el patiment de l'animal. Açò tampoc ocorre així i el bou queda paralitzat però conscient durant tot el procés d'arrastre i posterior especejament. Diversos veterinaris, han denunciat que a més de les lesions múltiples rebudes durant la faena o de la coneguda pràctica de l'afaitat, el bou patix secretes manipulacions prèvies destinades a envalentir als mansos (aiguarràs en les peüngles, agulles de cap en els genitals) o debilitar als braus (porgues amb sulfat d'insípida, sulfat de paralitzant en els ulls i cotó en la gola).
Espe, Camps, Valcárcel amb açò seguiu pensant que les corregudes de bous deuen considerar-se com un bé d´interés cultural??
4 comentarios:
Si bou i "torero" lluitaren en igualtat de condicions seria prou més divertit. Així aniria jo a vore les corregudes i tot.
tens raó; així aniria jo també!! de fet, els retalladors si que s´enfronten a ells en igualtat de condicions.. si tens valor.. ix i retalla..ole.
M'ha agradat molt este article i el teu blog en general. T'he linkat a la meua web: cerilet.com
Salut i sort!
Hola Cerilet! jo també li he fet una ulladeta al teu blog i també m´agrada.
t´agregue en els meus enllaços
Salutacions
Publicar un comentario